Biryani met kip of garnalen

Biryani is een op rijst gebaseerd gerecht met kruiden en vlees, groenten of eieren. De soorten vlees kunnen variƫren van kip en lam tot verschillende soorten vis.

De naam komt uit het Perzisch en betekent ‘gebakken’ of ‘geroosterd’. Het gerecht komt echter oorspronkelijk uit India en is erg populair in de Zuid-Aziatische keuken.

In dit recept maken we gebruik van kip of garnalen. Als je lam gebruikt, gebruik dan goed lamsvlees en zorg dat het voldoende gaar wordt.

Biryani met kip of garnalen

  • 500 gr kipfilet of grote gepelde garnalen
  • 5 kleine aardappelen
  • 4-5 middelgrote uien
  • 3-4 cm verse gemberwortel
  • 7-8 teentjes knoflook
  • 0,5 kopje volle yoghurt (naturel)
  • 3-4 laurierbladen
  • 5-6 kruidnagels
  • 6-7 kardemom peulen
  • 3-4 cm kaneelstok
  • 4-5 el ghee
  • 3-4 kleine tomaten
  • 1 pakje biryani kruiden
  • 1 bosje verse mint of koriander
  • 500 gr sela basmati rijst
  1. Was de rijst en laat deze 20 min wellen in koud water
  2. Kook de rijst tot halverwege de garingstijd en zet apart
  3. Schil de aardappelen en halveer ze
  4. Hak de uien in kleine stukjes
  5. Schil de gember en hak deze klein
  6. Hak de knoflook fijn
  7. Verhit de ghee in de pan en bak hierin even de laurierblaadjes, kruidnagels, kardemom en kaneel
  8. Voeg na een paar minuten de ui toe en bak deze mee tot de ui goudbruin is
  9. Voeg de gehakte gember en knoflook toe
  10. Als de geur begint te verdwijnen dan de tomaten toevoegen en het pakje Biryani-kruiden
  11. Op laag vuur bakken tot de ghee gaat scheiden, de kruiden zijn dan goed gebakken
  12. Voeg nu de kip of garnaal toe, samen met de yoghurt en bak op laag vuur verder door tot de kip of garnaal gaar is
  13. Voeg ca. 3 kopjes water toe en spreid de rijst over het gerecht, zonder te mengen.
  14. Kook het gerecht op laag vuur en met deksel op de pan gedurende ca. 20 minuten
  15. Meng alles goed door elkaar en serveer met gehakte mint of koriander

 

[products ids=”177,181,183″]

Geef een reactie